Tapahtunut tähän asti


Tämä teksti on siirretty sellaisenaan sivustolta www.saab.luomanpera.com

MegaSquirt ruiskusta löytyy juttua täältä suomen kielellä.

MegaSquirt ruiskuun liittyvä suomenkielinen keskustelupalsta löytyy täältä.

MegaSquirt ruiskusta löytyy erittäin kattava sivusto täältä englannin kielellä.

MegaSquirt EXTRA koodin sivusto löytyy täältä täältä englannin kielellä.

 

 

Kesällä 2007 aloitin projekti satkun “Squirttaamisen”, eli tarkoituksena muuttaa alkuperäinen kulunut ja huonosti virittämiseen taipuva K-Jet ruisku ohjelmoitavaan TeeSeItse ruiskuun. Oma Megasquirt boksini on Versiota 2.2 Extra koodilla (versio 029v) ja 2,5Barin MAPilla varustettuna. Muutos sujuu mekaanisen K-jetin omaavaan saabiin melko kivuttomasti, kiitos hyvän bensapuolen ja valmiin HALL -anturilla triggeröidyn kärjettömän sytkän ansiosta. Radikaaleimmat muutokset koskevat lähinnä mekaanisten suuttimien korvaamista sähköisillä. Homma on helpoin hoitaa vaihtamalla koko imusarja sähkösuuttimille sopivaan versioon. 8 venttiilisessä Saabissa tämä käy helpoiten hankkimalla D-Jet imusarja , joita on kyllä melko harvassa, mutta asennus on ns. bolt on. Imusarjan mukana kannattaa myös metsästää alkuperäinen kaasuläppäkotelo, johon saa asennettua helposti kaasunasentoanturin. K-jetin omaankin kyllä saa kaasupotikan kiinni samalla tavalla, mutta pulttijako on erilainen D-jetin ja K-jetin imusarjoissa. Kaasunasentoanturina käytän omassa projektissani V70 volvon potikkaa, jonka ostin Motonetistä numerolla 28-1416. Bensakiskona käytän pyöreää ilmeisesti jonkin vapari saabin kiskoa. Pyöreää sen vuoksi, että se on helpompaa jatkaa holkittamalla ja saada siten suutinväleiltään oikean mittaiseksi. 16v kannessahan suuttimet ovat tasajaolla ja 8v kannessa pareittain. Myös 3barin bensanpaineen säädin tuli kiskon mukana, alipainelähdöllä tämä säätää myös ahtopaineelle vaikka vaparista onkin peräisin. Muita lisättäviä osia ja antureita ovat imuilmanlämpötila-anturi motonetin numerolla 37-3322(Ford Sierra Coswort), moottorinlämpötila-anturi motonetin numerolla 37-3126( vw golf II) ja lisäksi lamda-anturi motonetin numerolla 28-3421(Toyota, 4 johtoinen), joka alkuajaksi ainakin omassa kokoonpanossa on narrow band tyyppinen. Esim. Innovaten LC-1 wide band kiinnostaisi, mutta rahan menoa on muutenkin tässävaiheessa, joten se saa jäädä toistaiseksi. MAP anturi on sisäänrakennettu itse megasquirt boksiin. Suuttimiksi hankin 9-5 Aeron ruskeat 390cc/min/3 Bar (Boschin numero 0 280 156 023). Lopuksi tarvitaan vielä autokohtainen johtosarja, jonka joutuu itse värkkäämään ja tietysti itse boksi, joka on kasattu ja johon on prommattu sisään tarvittava ohjelma/koodi.

20.8.2007  Tähän mennessä olen onnistunut tinailemaan johtosarjan kasaan ja asentamaan sen autoon. Huomaa pro numeroinnit johdoissa, että töissä pilalle prässätty insinöörikin pysyy selvillä, mikä johto menee minnekkin….:o) PVC sukkaa odottelen vielä saapuvaksi postissa, niin saan laittaa konehuoneessa antureille menevät johdot piiloon ja heittää sitten vielä AMPin liittimet päihin. Muuten johtosarja on kääritty spiraalin sisään helpottamaan myöhempien lisäysten ja/tai muutosten tekemistä. Johtosarja kulkee sulakerasian alta kuskin jalkotilaan, josta edelleen kuskinpuolisen takapenkin alle. Samaa reittiä kulkee myös 4mm/10mm polttoaineletku, joka kuljettaa ali-/ahtopainetietoa MAPille. Itse boksi siis tulee sijaitsemaan takapenkin alla. Sinne on tilaa asentaa ja piuhan vetäminen läppäriin apukuskinpenkille on näppärää. Lisäksi paikalleen on ruuvattu kaikki anturit, lukuun ottamatta imuilmanlämpötila-anturia, joka vielä odottaa parvekkeen lattialla ahtoputkeen kiinnitettynä. Seuraavaksi olisikin vuorossa kiinnittää boksi ja testata lukeeko se dataa oikein kaikilta antureilta. Jos lukee niin seuraavaksi siirrytään fuel only vaiheeseen ja varsinainen muutostyö konehuoneessa alkaa, kun polttoainelinjoja joutuu muokkaamaan. Periaatteessa osia lähinnä otetaan vain pois, mm. K-jet määränjakaja+ilmamäärämittari, vanhat putket ja letkut. Vanhasta järjestelmästä jätän ainoastaan lisäilmaluistin kylmäkäynnistyksiä varten. Uusia osia polttoainepuolelle joutuu teettämään yhden letkun verran, eli sen letkun joka menee suodattimelta suutintukille. Paluulijan saa vetää vain tavallisesta 10mm polttoaineletkusta klemmareilla vanhaan paluuletkuun, koska se ei luonnollisesti ole enää paineletku.

2.9.2007 Megasquirt boksi on jo ollut autossa kiinni monta kertaa ja anturit on saatu näyttämään oikeita lukemia Megatune ohjelmassa. Ainoastaan kierroslukusignaalin viemisessä boksille oli hiukan ongelmia. Ohjeitten mukainen kytkentä puolan miinukselta aiheutti niin paljon häiriötä signaaliin, että kierroslukutieto hyppi miten sattui, joka taas aiheutti suuttimien aukioloajalle ja sytytysennakolle totaalisen väärän arvon. Kokeneemman squirttaajan neuvon mukaisesti kokeilin ottaa signaalin suoraan jakajan kyljestä HALL-anturilta. Tämä poisti kyseisen ongelman kokonaan ja nyt loggaukseen piirtyy nättiä tasaista käyrää joka anturilta.

Tässä Megatunesta logattuna molemmat tapaukset (Vaatii Megalogviewer ohjelman) :

Tässä loggaus häiriintyneellä kierroslukusignaalilla

Tässä loggaus kunnossa olevalla kierroslukusignaalilla

 

17.9.2007 Suutintukki on hitsattu oikeaan mittaansa. Tukki ei ollutkaan rosteria vaan jotain messinkiin vivahtavaa seosta. No eipä tuolla käytännön merkitystä ole, kunhan vain tuli tiivis. Nyt alkaa viimein se imusarjan vaihtaminen ja muut loppusuoralla häämöttävät toimenpiteet. Ostoslistalla on enää pätkä bensaletkua suodattimelta suutintukille.

Tässä pari kuvaa suutintukista: Suutintukki 1 Suutintukki 2 Suutintukki 3

24.9.2007 D-jetin imusarja läppäkoteloineen on asennettu paikalleen. Lisäksi riisuin lähes kaikki vanhat k-jet osat jo pois optimistisena. Tilaa tuli mukavasti lisää konehuoneeseen. Jon-Hyrdossa teetätin bensaletkun joka myös näkyy kuvissa. Paluupuoli pitää vielä suunnitella, kun en haluaisi rikkoa orkkisletkua mahdollisen k-jetiksi palauttamisen helpottamiseksi, letkussa kun on banjopultti päässä. Saas nähdä tuleeko suutintukin tai pikemminkin suuttimien tiiveyden kanssa ongelmia, kun suutintukki on 9000 vaparisaabista ja suuttimet on 9-5aerosta. Näitten tukit on ilmeisesti huikan erilaiset, koska kiinnikeklipsit ei mene paikaleeen. O-rengas kyllä vaikuttaisi riittävän tiukalta, mutta saas nähdä. Autoa tuskin on turha polttaa muutaman kympin takia, joten jos epäilyttää tai vuotaa, niin kyllä pitää vielä hommata se 9-5:sen tukki ja pätkiä se.

Hyvin on muuten venttiilien käsiläppäys onnistunut ja ei ole testi EK:n ajamisesta ottanut itseensä, kun koko remontin ajan pysyi jäähdytysneste venttiilin lakin päällä. Katso kuva täältä.

Tässä muutama kuva konehuoneesta rempan aikana: Kuva 1 Kuva 2 Kuva 3 Kuva 4

28.9.2007 Kyhäsin väliaikaisesti paluuputken vain limityksenä isommalla letkulla ja klemmareilla ja suutintukki on puristettu ruuveilla kantta vasten ja suuttimet luonnollisesti siellä välissä. Pisaraakaan ei löpöä tullut mistään ulos, kun käytin bensapumppua. Mahtava homma, ajattelin ja lähdin rohkeasti starttailemaan. Auto lupasi yllättävän kivasti heti alusta alkaen, mutta hyytyi ja lopulta lakkasi lupaamasta kokonaan noin 5:n startin jälkeen. Nappasin kynttylät pois ja nehän olivat aivan märät. Sytkällä kuivattelua ja kaasu pohjassa kuivaus starttia hetken aikaa. Tämän jälkeen pata heräsikin samantien henkiin ja käydä hörskötteli tyhjäkäynninsäädön jälkeen entiseen malliin…. Kierroksia ottaa ja ei pauku/röpeltele sen kummemmin. Saas nähdä kun pääsee heittämään testilenkkiä läppärin kanssa….. 😀 Nuo patentit vain pitää fiksata ennen ajelua, ettei käy huonosti.

Jo tässä vaiheessa suuret kiitokset kaikille mukanaeläjille SaabClubin keskustelufoorumilla. Toivottavasti jaksatte lukea jatkossakin, kun varsinainen säätö alkaa ja ongelmia tulee eteen varmasti. Mutta tulta päin sano….. 😀

Leave a Reply